Informacje
  Wiw.pl   Na bieżąco:  Informacje   Co nowego   Matematyka i przyroda:  Astronomia   Biologia   Fizyka   Matematyka   Modelowanie rzeczywistości   Humanistyka:  Filozofia   Historia   Kultura antyczna   Literatura   Sztuka   Czytaj:  Biblioteka   Delta   Wielcy i więksi   Przydatne:  Słowniki   Co i gdzie studiować   Wszechświat w obrazkach    
  Jesteś tutaj:  Wirtualny Wszechświat > Informacje > Nowinki 2000-2002 > Biologia > Nowinka z dn. 12-12-2000  
 Jesteś tutaj
nowinka:
Inteligencja wyskokowa?
autor:
Małgorzata Yamazaki
z dnia:
12-12-2000





Inteligencja wyskokowa?
Lepiej pić troszkę niż nie pić wcale - osoby umiarkowanie pijące mają bowiem wyraźnie lepsze wyniki testu inteligencji niż zadeklarowani abstynenci. Takie przynajmniej są wstępne wyniki badań prowadzonych przez naukowców z instytutu (w prefekturze Aichi w Japonii) zajmującego się zjawiskami związanymi ze starzeniem się. Sprawdzali oni współczynnik inteligencji (IQ) u dwóch tysięcy osób w wieku 40-79 lat i stwierdzili, że u osób pijących niezbyt wiele jest on nieco wyższy niż u kompletnych abstynentów.

Umiarkowane picie oznaczało w tych badaniach ilość alkoholu odpowiadającą nie więcej niż 540 mililitrów sake lub wina dziennie (japońska sake, podobnie jak większość win, zawiera zwykle około 12% alkoholu). Okazało się, że pijący tyle mężczyźni mają współczynnik IQ średnio wyższy o 3,5 punktu, a kobiety - o 2,5 punktu niż osoby nic nie pijące. Przy czym rodzaj wypijanego alhoholu nie miał znaczenia - kiedy badani wybierali piwo, wino, sake czy whisky, wyniki były takie same.

Nie musi to jednak wcale oznaczać, że właśnie alkohol poprawia inteligencję. Ustalenie rzeczywistych związków przyczynowych w przypadku badań tego typu - kiedy w grę wchodzą najrozmaitsze zmienne - jest niezmiernie trudne. Autorzy relacjonowanych analiz wyeliminowali wpływ takich czynników, jak wykształcenie i poziom dochodów, sami jednak przyznają, że istotną rolę może tu odgrywać na przykład styl życia lub nawyki żywieniowe, które w tych badaniach nie zostały uwzględnione.

Kierujący zespołem Hiroshi Shimokata uważa, że nie tyle alkohol, co towarzyszące mu jedzenie może mieć korzystny wpływ na inteligencję. W Japonii picie sake zwykle wiąże się z przekąskami składającymi się z surowych ryb. A ryby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których udział w procesach rozwojowych mózgu został jednoznacznie potwierdzony. Osoby o bardziej zachodnich preferencjach natomiast, popijając na przykład wino, często sięgają po żółte sery (rzadki składnik przeciętnej japońskiej diety) - również bogate w kwasy tłuszczowe.

Gdyby to istotnie alkohol podnosił poziom naszej inteligencji, Hiroshi Shimokata skłonny jest sądzić, że mają w tym udział obecne w napojach zawierających alkohol polifenole. Związki te bowiem znane są ze swoich własności przeciwutleniających, a także takich korzystnych działań dla osób cierpiących na schorzenia wiążące się z wiekiem, jak rozkurczanie naczyń krwionośnych.

Wyniki te wymagają dalszych badań. Może się okazać - wbrew nadziejom wielbicieli napojów wyskokowych - że sam żółty ser (nie mówiąc już o surowej rybie) działa jeszcze skuteczniej...

Małgorzata Yamazaki
[  góra strony  ]

Wiw.pl  |  Na bieżąco  |  Informacje  |  Co nowego  |  Matematyka i przyroda  |  Astronomia  |  Biologia  |  Fizyka  |  Matematyka  |  Modelowanie rzeczywistości  |  Humanistyka  |  Filozofia  |  Historia  |  Kultura antyczna  |  Literatura  |  Sztuka  |  Czytaj  |  Biblioteka  |  Delta  |  Wielcy i więksi  |  Przydatne  |  Słowniki  |  Co i gdzie studiować  |  Wszechświat w obrazkach